NovostiMultimedijaObavještenja

MINISTAR PRIVREDE HARIS BAŠIĆ POSJETIO ZANATLIJE NA BAŠČARŠIJI

Dana 6.11.2019. godine, Ministar privrede KS-o, Haris Bašić obišao je nekoliko starih zanatskih radnji na Baščaršiji, gdje se u razgovoru sa zanatlijama koji su ujedno i članovi Obrtničke komore KS-o uvjerio u značaj podsticaja koje je Ministarstvo ove godine izdvojilo.

U 2019. godini, Ministarstvo privrede izdvojilo je 100.000 KM poticajnih sredstava po Javnom pozivu za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razavoj tradicionalnih zanata – obrta, koja su dodijeljena u pojedinačnom iznosu od 393,70 KM. Od 273 zaprimljene prijave, što je za 10%  više u odnosu na 2018. godinu, ukupno 254 obrtnika - zanatlija ispunilo je uslove po osnovu Javnog poziva.

Osim toga, Ministarstvo je ove godine subvencioniralo troškove zapošljavanja mladih i razvoj vještina potrebnih za obrtnička-zanatska zanimanja, kao i subvencionranje troškova nabavke osnovnog materijala i alata. Također, obrtnici su se mogli da prijave i na ostale programe Ministartsva, kao što su  poticaji za žensko poduzetništvo, novoosnovane ''START UP'' firme i druge.