NovostiObavještenja

Peti sastanak Vijeća za reformu tržišta rada KS: Obrazovanje uskladiti sa tržištem rada

Poštovani,

U nastavku vas informišemo da je dana 12.10.2020.g u prostorijama Vlade KS održan peti sastanak Vijeća za reformu tržišta rada u KS na temu: Obrazovanje uskladiti sa tržištem rada

Predstavnici UNDP-ja i Ekonomskog instituta Sarajevo prezentirali su danas na petoj sjednici Vijeća za reformu tržišta rada Kantona Sarajevo, između ostalog, rješenja za stvaranje inkluzivnog tržišta rada na Zapadnom Balkanu (ILMS II), kao i načine za bolju upravu, a sve s ciljem bržeg ekonomskog rasta (EGG). Analiza je predstavljena premijeru KS Mariju Nenadiću, ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasni Agić i ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Anisu Kriviću.

Tokom sjednice, premijer Nenadić je poseban akcent stavio na velike probleme tržišta rada u našoj zemlji, pa i u Kantonu Sarajevo. Ti problemi sežu puno dalje od šema za poticaj i grantova podrške. Radi se o neusklađenom sistemu obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Zbog toga je neophodno promijeniti nekoliko ključnih stvari koje se tiču sektora obrazovanja, rada i privrede, istakao je, između ostalog.

Pored pomenutih, sastanku su prisustvovali i: koordininator za projekte sa UNDP-om Mustafa Čopelj, predstavnik Ekonomskog instituta Sarajevo Muamer Halilbašić, član Udruženja poslodavaca KS Suhad Ećo, predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović i predsjednik Obrtničke komore KS Naser Idrizagić.

Detaljnije na linku ispod:

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/peti-sastanak-vijeca-za-reformu-trzista-rada-ks-obrazovanje-uskladiti-sa

vijece-za-reformu-trzista-rada-1.jpg